Elektra Trio

Recensie mooirooi.nl, 17 januari 2012

Het Elektra Trio zingt Europese volksmuziek uit het begin van de 20e eeuw. Schrijver Guus Kuijer treedt op als verteller. 
Verscheidene componisten verzamelden in het begin van de vorige eeuw volksmuziek op het moment dat de migratie naar de steden in volle gang was. Zij probeerden een wereld vast te leggen, die eigenlijk verloren was gegaan. Het gedicht ‘Adonde va esa mujer?’ ,(‘Waar gaat die vrouw heen?’) van Dámaso Alonso gaat over de verloren wereld van de migrant en over de migrant zelf. 

Het gedicht van Alonso, tijdgenoot van Federico Garcia Lorca, maakt bij Kuijer een herinnering wakker aan een vrouw, die een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn leven. In zijn verhaal komt die vrouw, Anna, tot leven. Het gedicht van Alonso wordt vermengd met het verhaal van Kuijer. Gedeelten uit het gedicht zijn door het Elektra Trio op muziek gezet en worden in het Spaans, Hongaars, Vlaams en Frans gezongen. 

Het was een ontroerend concert, waar verhaal en muziek naadloos aan elkaar aansloten. Kuijer nodigde uit om de muziek proberen te ervaren, je gevoel te laten spreken en de tekst niet te vertalen. Dat maakte het geheel tot iets bijzonders. Het Elektra Trio, Deborah de Liever, sopraan, Corrie van der Kolk, mezzosopraan en Marion Hofer, alt zorgde ervoor dat ‘de absolute botsing’ met het ‘onbeschrijfelijke onrecht’ door het publiek goed gevoeld werd. Het brengt de wereld en het leven van migranten van, ook in de huidige tijd op een ontroerende manier in kaart.

foto's: Cor van Oorschot